19 Kasım 2009 Perşembe

Kurban Nedir?

Kutsal kitaplarda (özellikle Tevrat ve Kuran’da) anlatılır ki İbrahim peygamber, oğlu İsmail’i Allah’ın emriyle kurban niyetiyle kesmek istemiş.

O zamanlar tanrılar adına, insanlar kurban olarak kesilirdi. İbrahim peygamber bu vahşete son vermek istiyordu. İbrahim, "Bunu kendim kaldırıyorum." deseydi kimse ona inanmazdı; belki de bu O'nun hayatına mâlolurdu. O günkü inanç sistemine karşı çıkamazdı. Direkt karşı çıkmış olsaydı O'nun için daha beter olurdu. (Bu olaya diyalektik mantık çerçevesinde bakmak lazım.)

İşte bu vahşeti inandırıcı bir yöntemle ortadan kaldırmak için oğlu İsmail'i kullanarak bir senaryo hazırladı ve etrafa "tanrı adına oğlunu keseceği" haberini yaydı. Günü gelince İsmail’i yere yatırıp bıçağı boğazına dayadığı sırada Cebrail’in gelerek O'na tanrıdan "İnsan yerine hayvan kurban edebileceği" vahyini getirdiğini söyledi. Olay bu şekilde tarihe geçti ve kutsal sayılan kitaplarda da yer aldı.

İbrahim’in amacı "Tanrı, insan yerine hayvanları da kurban olarak kabul eder." mesajını vermek ve insan katliamını ortadan kaldırmaktı. İbrahim burada tanrıyı devreye soktuğu halde bazı insanlar yine insanları kurban etmeğe devam etti ve bu gelenek Muhammed peygamber zamanına kadar devam edegeldi. İslam tarihinde anlatılır ki bir olay sebebiyle Muhammed’in dedesi Abdulmuttalib, oğlu Abdullah’ı (Muhammed’in babası) kesmek ister. Ama kefaret olarak 100 deve verip bundan vazgeçer.

İbrahim peygamber o dönemde tanrıyı devreye sokmasaydı kimse ona inanmayacaktı. Ancak işi tanrıya (Allaha) havale etmesine rağmen insanların tanrılar adına kurban edilmesi işlemi Muhammed dönemine kadar da devam etti.

Sonuç olarak belirtmek isterim ki bu uyduruk ve yararsız inançları aşamadığımız, insanın kaderini tayin etme noktasında yetkinin ancak insanda olduğunu kabul etmediğimiz ve her türlü fikri tartışan açık bir toplum haline gelemediğimiz sürece sıkıntılar hep olacaktır.

O gün için insan kurban etmek toplumun geniş kesimleri tarafından normal karşılanırdı. İnsanlar inançları gereği bu uygulamayı kaldırmayı değil tartışmayı bile istemezlerdi. Bu uygulama din adamları ve zamanın siyası otorileri tarafından desteklenirdi. O güne kadar tanrısı veya Allahı istediği için insanları kurban etmişlerdi. Geçmişte insan kurban etmek normal karşılanırken, günümüzde insanlık adına utanç verici. İnsanlık tarih sürecinde herşeyiyle gelişen, değişen bir varlık. Ama dinin kalıplaşmiş öğretisi bu gelişime ne kadar ayak uydurabiliyor?

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de dini inançlarımızın bize dayattığı çağ dışı uygulamalar var.
Bunları, Allah'ın bizden isteği olduğuna inandırılmışız. Bu uygulama ve düşünceleri tartışmasız gerçekler olarak kabul ediyoruz.

21.Yüzyılda bu çağdışı uygulamaların kalkması için İNANÇLI İNSANLARIN yeni bir peygambere mi ihtiyaç var?

Hayvan boğazlama bayramınız kutlu olsun.

^ İnancımız gereği bu hayvanları öldürdük





kısmi alıntı
Arif Tekin..
http://www.turandursun.com/ariftekin/p2016_articleid/1

3 yorum:

  1. Toplu katliamı kınıyorum. Zavallı hayvanların kanına talip olan bir tanrı mı kainatı yarattı?
    Akıl değmemiş kafaların vahşi icraatları bunlar.

    YanıtlaSil
  2. bu kurban bayramın amacı bu şekilde değil ama yanlış yorum yapıyorsun bence..

    YanıtlaSil
  3. Enteresan düşünceler ve enteresan bir uslup insanın, sadece popüler bilgi sistemi kullanarak yükselebileceği maksimum düzey hakkında ciddi veriler içeriyor.

    YanıtlaSil