13 Şubat 2010 Cumartesi

Formulu tutmayan ayet

Ayetin iniş sebebi,


Müslümanlardan bazıları sık sık Muhammed'e gelerek özel görüşme talebinde bulunuyorlardı. Önemli konulardan bahsetmez Muhammed'in değerli vaktini harcarlardı. Hem de eziyetine sebep oluyorlardı. Bu durumda Allah aşağıdaki ayeti indirerek samimi olanlarla olmayanları imtihan etti. (allah hani herşeyi bilirdi?) Hem de Muhammed'e yönelik olan eziyeti önledi. (2 haftalığına)


Muhammed ile özel görüşmek isteyen önce sadaka vermeli (muhammed'in sadaka toplayan adamına) daha sonra görüşmeye gelmesi istenmektedir. İmam (a.s)'dan bu konuda şöyle nakledilmiştir: "Bu ayet nazil olduğunda benim bir dinarım vardı. Onu on dirheme bozdurdum. Her gün bir dirhem sadaka verdikten sonra Resulullah'ın huzuruna varıp istifade ediyordum. Benim dirhemlerim bittiğinde bu hüküm de kaldırıldı."

formülü tutmayan ayet çelişkileri

Söz konusu ayetlerin metni şöyledir:


"Ey iman edenler! Peygamber ile gizli-özel bir şey konuşmak istediğiniz zaman, bu konuşmanızdan önce bir sadaka veriniz. ........." (Mücadele,12)


Bu ayetle Allah, Muhammed ile özel görüşmenin ön şartı olarak sadaka vermeyi emretmişti. Bu ayet indikten sonra, öncelikle Hz. Ali uygulamış fakat geniş çevrelerce uygulanmadığı için hükmü bir sonraki ayetle kaldırmış ve Allah onları affetmiştir.


"Gizli , özel bir şey konuşmanızdan önce sadaka vermekten korktunuz da mı yerine getirmediniz? Fakat Allah da sizi affetti. Şu halde namazı kılın, zekatı verin, Allah'a ve Resulüne itaat edin. Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır." (Mücadele,13)


Mücadele 12 ayeti kısa bir süre yürürlükte kalmış, yerine Mücadele 13 ayeti inmiştir.


Siyah yazılar islami sitelerden alıntıdır!

.

7 yorum:

  1. söz konusu ayette verecek bir sadakası olmayanlar için bir şey vermelerine gerek yok denilmiştir
    ama aman ayetin devamını saklayın ammaaan devamına üç nokta koyun :D ... :d gücünüz yetse değiştireceksiniz sen zaten inanmıyorsun ki banane senin inancından insanları aldatmayın bir daha bu siteye girmeyeceğim için benden başka yorum yapacak olana cevap yazamayacağım için meydanı boş bulup sallaya bilirsiniz müslüman kardeşlerime derim ki okuyun öğrenin takltle müslüman olursanız böyle ufacık bir sualde ufacık bir karalamada imanlarınız zai olur sağlıcakla kalın

    YanıtlaSil
  2. ahahahah :DDD ah birde ayetin devamını getirseydiniz mücadele ayetinin (12) devamı şöyle olacak: Ey iman edenler, Peygambere gizli bir şey arzedeceğiniz zaman, gizli konuşmanızdan önce bir sadaka verin. Bu, sizin için daha hayırlı ve daha temizdir. Şayet (buna imkan) bulamazsanız, artık şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok esirgeyendir.

    kendi belirlediğiniz ve ayetlerden çıkardığınız cümleleri kafanıza göre yorumluyorsnuz. Halbuki sureyi tamamiyle okusaydınız aslında onun öyle olucağnı görücdektiniz. Allah bu hadisiyle "başkalarından" gizli saklı toplantılar ve görüşmelere yapmaynız diyor. yani bir nevi fiskos oluyor bu dedikodu. dedikodu yanlış birşeydir hem toplum arasında hemde dinimiz arasında. yani Hz.Muhammed'le özel gizli birşey açıklayacaksan ilk başta bu yapılan yanlışı telafi amacıyla bir fakire ihtiyacı olana sadaka verebilirsin diyor !!!! VERMELİSİN DEMİYOR. verirsen daha iyi olur diyor. lütfen halkı kışkırtmayalım.

    YanıtlaSil
  3. 12
    Ey âmenû olanlar (ölmeden önce Allah'a ulaşmayı dileyenler)! Resûl'e gizli bir şey söylediğiniz zaman gizli konuşmanızdan (görüşmenizden) önce sadaka takdim ediniz (veriniz). Bu, sizin için daha hayırlıdır ve daha temizdir. Fakat (bir sadaka) bulamazsanız, o taktirde muhakkak ki Allah; Gafur'dur, Rahîm'dir.
    13
    Gizli görüşmenizden önce sadaka vermekten korktunuz mu? Öyleyse yapamadığınız zaman Allah sizin tövbenizi kabul etti. O taktirde namazı ikame edin, zekâtı verin, Allah'a ve O'nun Resûl'üne itaat edin. Ve Allah, yaptıklarınızdan haberdardır

    BUNU DA ANLAMIYORSANIZ SİZE ACİLEN BİR BEYİN CERRAHI ADRESİ VEREYİM ALGILAMANIZIN KIT OLMA SEBEPLERİNİ BİLİMSEL YÖNLERDEN GİDERİN..

    (Hakaret içeren ifadeler silinmiştir.)

    YanıtlaSil
  4. yazılarına ahahahahah:D:D:D şeklinde başlayan insan okusun; Allahın resulü ile dedikodu? Vay canınaa, bence bunu yazan bir beyin cerrahına gitsin.İnandığın şeyi savunamıyorsun bile. Ayrıca yapmak zorundasın yerine "yapsan iyi olur" meselesine gelince;Kuran'ın genel üslubudur bu.Çaktırmadan yapmak zorunda bırakır insanı.Güya aklın dinidir İslam,asla zorlamaz,insan iradesine bırakır eylemi.Ama yapsan iyi olur diye belirttiği şeyleri yapmazsan ve affedilmek için salya sümük yalvarmazsan ve diğer emirleri derhal yerine getrmezsen sonun cehennem olur.. Bu mudur yapmak zorunda değilsn demek.. Pek zekice bir üslüp değil bence gayet açık. diğer arkadaşa gelince;kendi beyin cerrahının adresini verme bence,bizim beynimiz var, protez taktırmamıza gerek yok.Anlamadıysan bikaç kez daha oku,bi kısmını bile anlasan senin için kardır

    YanıtlaSil
  5. her şey ortada ...

    YanıtlaSil
  6. ALLAH RAHİMDİR RAHMANDIR HERTÜRLÜ EKSİKLİKTEN MÜNEZZEHTİR.EY FANİ İNSANLAR ÖLÜM GELİP ÇATTIĞINDA NE YAPACAKSINIZ KARA TOPRAĞIN ALTINDA ACİZCE BEKLERKENDE BÖYLE FUTURSUZCA KONUŞA BİLECEKMİSİNİZ.....

    YanıtlaSil
  7. Size üzülmüyorum ve de acımıyorum,Zalimler için yaşasın cehennem!Kendinizi cehenneme ehil hale getirmeye devam edin bakalım!

    YanıtlaSil