13 Şubat 2010 Cumartesi

Kadını kim kapattı

Erkeğin kadın üzerine baskısı Sümerler'de yazının bulunmasıyla, o dönemin tapınak rahiplerinin erkekler çıkarına yasalar koymasıyla başladı. Önceleri kadın, Tanrı'nın özelliklerini taşıyan toprak gibi yaratıcı, koruyucu, kutsal görülürken, sonraları dinler aracılığı ile, bu özellik erkeğe aktarılarak, kadın yalnızca erkeğin yaratıcı dölünü taşıyan bir araca dönüştürüldü.

türban kadını kim kapattı kadın hakları



Kutsal kitaplarda kadının erkeğe hizmet için yaratıldığı anlatılarak kadın tutsak edildi.Tarıma saban gibi toprak işleyen işgeçler girince bunları kullanan erkek; ürünü, toprak mülkiyetini eline geçirdi. Kadın, beslenen konuma getirildi. Güç erkeğin eline geçti.

Yasalarda erkekler öne çıkarıldı, yönetimde, seçme ile seçilmede kadın yok sayıldı. Kadın alış verişten uzak tutuldu, akça (para) erkek eline geçti, toprak da. Erkek bununla yetinmedi: işi sağlama bağlamak için, kutsal kitapların Tanrı'ca indirildiğini, bunun bir Tanrı buyruğu olduğunu söyleyerek kadının karşı durmasını engelledi.


Kuran'ı incelediğimizde Muhammed'in Allahı hep erkeklere hitap ederek konuştuğunu görecek, Erkeklere bir çok ayetinde cenneti anlatırken bir ayetini bile kadınlara göndermemiştir.

Örtünme, kadının "ikincilliğini" savunan bir Tanrılı beş büyük inançdaki tümü erkek olan "Tanrının Elçilerince" uygulamaya sokuldu. Bunlar; Yahudilik, Budizm, Konfüçyüsçülük, Hıristiyanlık ile Müslümanlıktı. Tümü de birbirini izler biçimde kadını erkeğin yardımcısı olarak tanımladı. Artık Tanrı adına, kadın için erkek konuşuyor, erkek karar veriyordu. Tanrı ise "baba" takma adıyla erkekleştirildi. Peygamberleri erkeklerden gönderdi. Doğal olarak kadın "ikinciliğe" düştü. Oysa erkeği de, dişiyi de yaratan Tanrı gibi "kadındı".

Süre içinde erkek kadını öyle bir oyuncak konumuna sokmuştur ki, Heredot'a göre, Babil'de her kadının evlenmeden önce tapınakta bir erkekle yatması gerekmektedir. Böylece, tapınaklar sözde kendini Tanrıya adayan fahişeliğin yapıldığı geneleve dönüşmüştür, erkekler için.
Bu gelenek sonra Asur'lara geçmiş, bu günki Türkiye'de tapınaktan çıkıp geneleve dönüşmüştür.

Muazzez İlmiye Çığ 'a göre Sümer'de kadınların evlenmesinde bekaret aranıyordu. Sümer kadını evlendiğinde önceden delinmiş ise, kocasından boşanırken ortak edinçlerin yalnızca yarısını alabiliyordu. Bu gelenek bugün Katoliklerce sürdürülmektedir.
Kendi vücudunu Tanrı adına Tapınaklarda erkeklere adayan kadınların diğerlerinden ayrılmaları için dışarıya çıktıklarında başlarını örtmeleri gerekirdi. DÖ 1600 yıllarında bir Asur kağanının koyduğu yasa ile iş bu kez örtünme kapsamına, bütün evli ile dul kadınlar alınmış, kızlar ilesokak fahişelerine başını açma yasağı getirilmiştir. Sevişmeye tapınma ile kutsallık anlamı yüklenmiştir. Bu gelenek Babil'liler, sonra Asur'lular yoluyla Filistin'liler, oradan da İsrail'e geçmiştir. Sonra da tümü Orta Doğu'da doğan bir Tanrılı dinlere geçmiştir."Peçe" İslamiyetten önce Ortodoks Doğu Roma'da (Constantinopolis'te) kullanılmıştır. Bugün bile Ege Adalarında kapkara peçelerin içinde dolaşan "Rum Ortodoks" kadınları vardır.
Sonra bu gelenek Hıristiyanlıktan İslamiyete bulaşmıştır.Hıristiyan rahibelerinin tepeden tırnağa kapalı olması da eski Sümer, Asur fahişe geleneğinin izleridir.İşte böyle.

Ne İran'ın, ne de Arabistan'ın bir Atatürk'ü yoktu. Atatürk eski Sümer ile Asur geleneklerinden İslamiyet'e yansıyan kapanma geleneğini kaldırdı. Kadını, erkeğe hizmet eden bir varlıktan çıkarıp, erkeğin koşullarını üleşen uygar bir konuma getirdi. Erkeğin dayatmaları ile kadınlarımız yine tutsaklaştırılıyor. Yasa koyucular, din bilginleri susuyor. Siyasiler, gericiler at koşturuyor.. Cumhuriyetle kazanılmış olan eşitlik yitiriliyor.. Bu bir oyun değil bir gerçek. Baskıyla kapanmaya karşı, Sindirilmiş, inandırılmış, konu hakkında cahil bırakılmış kadınlarımız sessiz kalıyor. Bu sessizlik sürerse Ne anlamı olduğu, ne işe yaradığını bilmeden siz de kapanacaksınız.

Aynı İran'daki gibi.

İsteyen kapansız, kapanmak isteyen özgür olsun. Kapanmanın ne olduğunu bilerek....

tıklayınız.
formülü tutmayan ayetler çelişkiler
.

9 yorum:

  1. AHYAHAHHAHA xDDD gülme krizi geçircem ya :DDD. SİZ AHKİKATEN MORONSUNUZ YAAA xDDD Kuran'da kadının başını kapatmasıyla ilgili herhangi birşey bulunmamaktadır. SADECE (!!!) mahrem bölgelerini kapatsınlar deniliyor aynı şey erkeklerdede geçerli. bu baş kapama olayınıda bazı yolsuzlar çıkartmıştır. ne malsınız yaa.biraz okuyup gelin. Bu arada sizce neden bütün peygamberler orta doğuya gönderildi???? çünkü o zamanlar orda büyük bir kaos vardı ve bu kaosun başındakiler ERKEKTİLER!!!!! kutsal kitaplar ve peygamberler sorunlu olan toplumlara gönderilmiştir ve bizzat sorunu olan kişilere yönelik yazılmış ama anlamsallığı evrenseldir. yine çürütülmş bir tez daha...

    YanıtlaSil
  2. Sorunlu olan yani bu kandırmacaları kabul edebilecek yapıdaki cahil toplumlara mı demek istediniz. Başın kapanması kuran'da yok diyorsunuz. Bütün müslümanlar neden çarşafa dolanmış o zaman. Çarşafa dolananlar müslüman oldu da doğruyu mu buldular?

    Geri kalmaktan başka edindikleri bir şey yok.

    1400 yıl önce topluma dikte edilenleri bugun savunur oldunuz. Biraz özgür olun derim.

    YanıtlaSil
  3. :DDDD Kuran'da mahrem bölgelerinizi kapatın denilmek istenilmiştir. Bazı cahil toplumlar bunu kadının tamamiyle kapanması şeklinde yorumlamış ve bu sorun bu şekilde ortaya çıkmştr. Türkiye yüzde 95'i müslüman olan bir ülkedir. Çoğu kadını çarşafsız ve örtüsüzdür. Millet her boku götünden anladığı için Kuran'da böyle denilir. eğer Kuran'da biraz daha açık gezinin denilseydi gelen geçen çıplak gezinirdi. Bunu abartanlar okumuş insanlar değildir. Cahillerdir bunu yapanlar kafalarına göre yorum yaparlar. 1400 sene öncesindede bunlar hiç dikte edilmiordu. belki şimdi edilio olabilir ama bunu yapanlar yine cahil kimselerdir.

    YanıtlaSil
  4. türkiyenin %95'i müslüman ise geriye kalan %5'in içinde bulunmaak beni çok mutlu ediyor:D

    YanıtlaSil
  5. Madem Kuran'ı bukadar iyi okudun,yasin suresindeki cennet'in tanımına bak.Orada size göğüsleri yeni bitmiş huriler sunulacak... Yorum yazmama bile gerek yok,bunu kadınlara hitaben yazmış olamazlar herhalde.Ya da aldatma ile ilgili ayetlere bak, kadın aldatırsa,kırbaçlayın, erkek aldatırsa... aldatırsa mı? öyle bir tanım yok sanırım erkelerin cariyeleriyle yaptıkları pek zina sayılmıyor gibi.Ya da sen en iyisi mal paylaşımı ile ilgili ayetlere bak,eğer xx genlerini taşıyorsan,müslüman kalmana imkan yok.Tabi aşşağılık kompleksin yoksa. Ben tanınmış bir üniversitede mühendislik öğrencisiyim, ben de mi cahilim sence, yanlış mı yorumladım? Yoksa bu ve bunun gibi ayrımcı ayetlerin "evrensel" anlamları mı var benim göremediğim ama senin gibi bir "sözde medeni" küfürbazın gördüğü?

    YanıtlaSil
  6. "Mümin kadınlara da söyle, bakışlarını sakınsınlar, ırzlarını ve namuslarını korusunlar. Görünmesi zarurî olan yerler dışında cinsel cazibelerini sergilemek için açılıp saçılmasınlar. Başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar." (Nur; 24/31)
    Ayette "başörtülerini" diye çevirdiğimiz "humuruhinne" kelimesi HAMR kökünden gelir ve tam anlamıyla "başörtüsü" manasına gelir.

    YanıtlaSil
  7. ARKADASLAR BUTUN BU TARTISTIGINIZ BAS ORTUSU VEYA ORTUNME KONUSU BIR YANA BENIM COZEMEDIGIM BIR KONU VARKI HALA ANLAMIS DEGILIM.HER ZAMAN ALLAHIN ADIL BAGISLAYICI VE EVRENSEL OLAN ISLAM DININI INSANLIGA YOLLADIGINI SOYLUYORUZ.BENIM MERAK ETTIGIM YUCE ALLAHIN KURANI INSANLIGA TAHSISINDEN SONRA NEDEN VE NASIL HALA MUSLUMAN ERKEKLER ICIN CARIYELIK MUESSESINI DEVAM ETTIRDIGIDIR.YANI YERYUZUNDE YASAYAN HER CANLININ OZELLIKLE INSAN OGLUNUN ALLAHIN KULU OLDUGUNU SAVUNUYORSAK NASIL OLUYORDA ALLAH KULLARINDAN BAZILARINI HALA DIGERLERINE KOLE VE CARIYE OLMASINA IZIN VERIYOR BENCE ONCE BUNU ARASTIRIRSAK BELKI DAHA SAGLIKLI BIR SONUCA ULASABILIRIZ.

    YanıtlaSil
  8. muslumanlıkta kapanma vardır hadislerdede var bu durumda moron olan sensin...ulam islam geldıgınden berı kapanma var cahıllıkle ne ılgısı var.....çarsaflı bır dındır islam

    YanıtlaSil
  9. Ne İran'ın, ne de Arabistan'ın bir Atatürk'ü yoktu. Atatürk eski Sümer ile Asur geleneklerinden İslamiyet'e yansıyan kapanma geleneğini kaldırdı. Kadını, erkeğe hizmet eden bir varlıktan çıkarıp, erkeğin koşullarını üleşen uygar bir konuma getirdi


    hahhaaahaaahhaaaa!!!!! Atatürkün chp sinin bir genel başkanı olan deniz baykala nesrin baytok nasıl da hizmet ettii:))))))

    YanıtlaSil